http://proxy.conventus.dk/kalender/ical.php?forening=15225&bruger=135214&key=oxmeICk8GmeLQgT5KkqPXJ3FATmF4LFi
top of page

Historien om Cafe Rusfri 
 

Her får du historien om hvordan Cafe Rusfri blev til

FRA IDE TIL VIRKELIGHED

I oktober 2013 tog en gruppe eks-misbrugere, der var vant til at mødes på Rusmiddelcenter Randers, initiativ til at danne foreningen “Nyt Liv”. De ville etablere et netværk for eks-misbrugere, hvor de kunne finde støtte og sparring til at fastholde et liv uden stoffer og alkohol.

 

Mange eks-misbrugere føler sig nemlig alene og sårbare i tiden efter behandlingen. 

Foreningen ville etablere en cafe i Randers, hvor adgangskravet var at man var clean og ædru. 

PÅ INSPIRATIONSTUR

I december 2013 fik bestyrelsen lokket udsatterådet og daværende socialchef, Torben Rugholm med en tur ned og se “Cafe Solstrålen” i Fredericia og “AB Cafe” og “Madam Grøn” begge i Århus. Det var en god tur. Torben Rugholm var interesseret, og kunne godt se at vi manglede sådan et cafetilbud i Randers. Han vidste bare ikke, hvor han skulle finde pengene til projektet.

PLAN FOR RUSMIDDELOMRÅDET

 

Et halvt år efter skulle der laves en 5-års plan for rusmiddelområdet i Randers Kommune. Her foreslog den daværende ledelse på rusmiddelcentret, Tine Horn og Kirsten Kock, at cafetilbuddet blev forankret i rusmiddelcentret, og at der blev ansat en medarbejder fra rusmiddelcentret ud over de frivillige. 

 

Cafeen skulle så etableres for midler, der hidtil havde været brugt på omsorgsophold. Det var forvaltningens vurdering, at disse ophold ikke havde haft den ønskede effekt, og at midlerne kunne anvendes bedre på en indsats som rusfri cafe og et mobilt team.

 

Denne plan gik igennem, og få måneder senere blev Kaj Larsen ansat. Vi fik ikke mindre end 74 ansøgninger og havde 4 til samtale. 

FESTLIG ÅBNINGSDAG

 

Efter skolelukningerne i efteråret 2015 kom det frem at kommunen ville flytte rusmiddelcentret og hele psykiatrien op i den nu nedlagte Hadsundvejens Skole. Vi fik samtidig tilbudt en pavillion, der lå midt i skolegården, som hidtil havde været brugt til sløjdlokale. 

Medio februar 2016 flyttede vi op i pavillionen, og den 11. maj 2016 blev der afholdt officiel indvielse med ca. 80 besøgende. 

 

Det var en meget smuk dag, med høj solskin og 26 grader. Festlighederne startede kl. 13.00, hvor cafeens medarbejder, Kaj Larsen bød velkommen. Herefter bestod talerækken af daværende borgmester, Claus Omann Jensen, daværende centerleder, Tine Horn, og daværende formand for Cafe Rusfri’s Venner, Asger Brandstrup. 

Bandet “Kaj og Stjernerne” gav gratis koncert som en velkomstgave til cafeen. 

Se flere billeder fra indvielsen under punktet galleri

CAFE RUSFRI

- For dig der har taget et valg

bottom of page